Блог статии од Зима

БУДИМПЕШТА- МАГИЈАТА НА БОЖИЌНИОТ БАЗАР!

Будимпешта има еден помал и еден поголем Божиќен базар, кој вообичаено се одржува од средината на ноември се до крајот на декември секоја година од 1998 година на плоштадот Vörösmarty и кај Базиликата. Двата базари се сместени...

Прочитај повеќе

ПЛОШТАДИ ЗАД БОДЛИКАВАТА ЖИЦА: ЗАТВОРСКИ НАТПРЕВАР ВО ИЗРАБОТКА НА СНЕЖНИ СКУЛПТУРИ!

За затворениците во руските затвори натпреварот за изградба на скулптури од снег е вистински предизвик. Тие со голи раце обоениот снег и мраз го претвараат во животни со природна големина, споменици од градовите ширум светот...

Прочитај повеќе

Зошто Банско за зимски одмор?!?

Малото градче Банско, кое се наоѓа на 927 метри надморска височина во Бугарија, е атрактивен ски центар. Одличните патеки за скијање и достапните цени во хотелите во зимската сезона се мамка за туристи ширум светот. Банско сеуште го одржува епитетот за најпобарувана зимска дестинација за македонските туристи . Изобилува со многу хотели...

Прочитај повеќе